Heimon Kala Oy:n lämminsavustettua kirjolohta ja muita kalaherkkuja on yli 30 vuoden ajan katettu ruokapöytiin. Vuosittain noin 1,5 miljoonaa kiloa kalaa suolataan, savustetaan, jäähdytetään ja pakataan Rengon tuotantolaitoksella, jonne viime keväänä asennettiin aurinkosähköjärjestelmä.
– Uusiutuvana luonnonvarana aurinkoenergia sopii erinomaisesti kalatalouden ympäristöarvoihin. Energiatehokkuustoimenpiteenä aurinkosähköjärjestelmän asentaminen oli meillä looginen jatko savustusuunien hukkalämmön talteenotolle, sanoo toimitusjohtaja Pekka Lahtinen.
Katolle 370 aurinkopaneelia
Pakkaamon katolle Rengossa asennettiin kaikkiaan 370 aurinkopaneelia runsaan 590 neliön alalle. Aurinkosähköjärjestelmän maksimiteho on liki 100 kilowattia ja vuosituotto noin 84 megawattituntia.
Paneeleiden tuottama tasasähkö menee kahteen teholtaan 50 kilowatin aurinkosähköinvertteriin, jotka muuntavat sen vaihtosähköksi. Sen jälkeen sähkö ohjautuu hyödynnettäväksi tuotantolaitoksen tarpeiden mukaan.
– Vuosittain meillä menee sähköä 1 784 megawattituntia. Eniten sähköä kuluttavat kolme uunia ja kylmäkoneet, Heimon Kalan laitospäällikkö Risto Mälkönen kertoo.
Laskelmien mukaan Heimon Kalan aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä seitsemässä vuodessa. Järjestelmän tuottotakuuaika on 25 vuotta ja todennäköinen käyttöikä 30–40 vuotta.
Hyvin suunniteltu – kerralla kuntoon
Elfin-ketjuun kuuluva perheyritys Sähkörepo Oy toimitti Onnisen aurinkosähköjärjestelmän Heimon Kalalle. Toimitusjohtaja Heikki Repo esitteli laitospäällikkö Risto Mälköselle ajatuksiaan aurinkosähköstä ja sen hyödyntämisestä tuotannossa. Mälkönen puolestaan selvitteli tuotantolaitoksen sähkönkulututusta ja esitti asian toimitusjohtajalle.
Repo ryhtyi mittailemaan ja kuvaamaan kattoja paneelien sijoittamista varten. Onnisen myyntiryhmäpäällikkö Mika Haapanen hahmotteli kokonaisuutta ensin ruutupaperille, sitten Excel-taulukkoon.
Laskelmien mukaan Heimon Kalan aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä seitsemässä vuodessa. Järjestelmän tuottotakuuaika on 25 vuotta ja todennäköinen käyttöikä 30–40 vuotta.
Kasvava kiinnostus aurinkosähköä kohtaan
Onninen myy asiakkailleen Hämeenlinnassa joka viikko useita pientaloihin tarkoitettuja järjestelmiä, vaikka varsinainen buumi on vasta alkuvaiheessa. Haapanen kuvaa tilannetta ainutlaatuiseksi ja kaikkien kannalta palkitsevaksi.
Myös Sähkörevossa on havaittu kasvava kiinnostus aurinkosähköä kohtaan. Kysyntään vastatakseen isä-Heikki ja hänen poikansa Lasse Repo ovat hankkineet uusiutuvan energian asentajan sertifioinnin sekä osallistuneet Onnisen järjestämiin aurinkosähkö- ja tuotekoulutuksiin.
– Aurinkosähköjärjestelmien asentaminen on hyvä ja kasvava lisä asennuspalettiimme. Pystymme parhaiten tarjoamaan ja markkinoimaan aurinkosähköratkaisuja silloin, kun teemme töitä asiakkaalle suunnittelusta lähtien, Repo arvioi.
Hyvän aurinkosähköjärjestelmän eväät:
- Asiakkaan kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen ja luotettavaksi tiedettyyn sähköurakoitsijaan.
- Suunnittelu kannattaa. Urakoitsija selvittää asiakkaan todellisen tarpeen ja siihen sopivan järjestelmän.
- Lue lisää aurinkosähköstä Elfinin sivuilta.
Teksti: Vesa Ville Mattila
Kuvat: Olli Urpela
Juttu julkaistu alun perin Onnisen verkkosivuilla artikkelina.