Led-valaistus

Valaistus on ollut jo muutaman vuoden ajan erittäin mielenkiintoisessa kehitysvaiheessa ja tahti edelleen vain kiihtyy. Vauhtia tälle ennennäkemättömälle kehitykselle on antanut globaali ilmastomuutoksen mukaansa tuomat hiilidioksidipäästöjen rajoittamistavoitteet.

Tämä on erittäin nopeasti vaikuttanut valaisintoimittajien mallistojen muutoksiin. LED- pohjainen valaistus ja sen tuomat mahdollisuudet ovat kasvaneet merkittävästi. Uusien LED-valaismien lisäksi on hyvin monelle vanhemmille ns. perinteiselle valaisinmallille tulleet nyt myös päivitetyt LED-versiot. LED:n hyötysuhdetta kysytään usein ja tilannehan on että se jatkuvasti hieman paranee. Tällä hetkellä hyötysuhde kuitenkin on keskimäärin verrattuna pienloistelampullisiin valaisimiin n. 25% energiatehokkaampi ja halogeeni-hehkulamppuihin verrattuna n. 90%, toisin sanoen n. 80 lumenia/W. Polttoikä LED:ssä vaihtelee ammattituotteissa 30.000 – 50.000 tuntiin.

LED-valaismiet-elfin

LED-valaistuksen osuus markkinoilla on jo muutaman vuoden aikana kasvanut vuosittain yli tuplaten olleen tällä hetkellä Suomessa n. 10% ja Globaalisti n. 15% koko valaistusmarkkinoista. Viimeisimmät kasvunennusteet ovat valaistusvalmistajien mukaan että LED:n osuus markkinoista tulee kasvamaan n. puoleen seuraavan viiden-kuuden vuoden sisällä. LED:t tulevat korvaamaan varsin pian kokonaan halogeenilamput ja myöhemmässä vaiheessa myös ns. Energiansäästölamput loistelampputekniikalla. Integroidut LED-valaisimet tulevat kasvavat vielä enemmän, niin sisä-, teollisuus- kuin ulkovalaistuksessakin.

Myös tavanomaiset teholoistelamput voidaan korvata ECO-loistelampuilla joilla päästään n. 15% energiansäästöön. Kuullostaa ehkä vaatimattomalta mutta lisäinvestoinnin kuoletusaika on ainoastaan yksi vuosi! Sen jälkeen voidaan säästää sähkölaskussa esim. per 1000 kpl 58W loistelampun osalta 2000€/vuosi. On helppo laske mitä säästö on esim. 10000 lampulla? Loistelamppujen suurkäyttäjiä on Suomessa tuhansia; kunnat, valtio, yritykset, marketit, jne. esimerkiksi Espoon kaupunki 70.000, Onninen 20.000 ja Satakunnan osuuskauppa 20.000 kpl.

Paikalliselta Elfin-asiantuntijalta saat ajankohtaista tietoa valaistuksen uusimmasta teknologista, sen eduista ja mahdollisuuksista.

Jaa artikkeli