Oikea lämpötila elektronisilla termostaateilla

Lämmitys on usein suurin yksittäinen menoerä kotitalouksien energialaskussa kattaen jopa 60 % kodin energiankulutuksesta. Lämmönsäädön komponenttien valinnalla on siten välitön vaiku­tus rakennuksen energiankäyttöön.

Lämmitysenergian kulutus on suoraan verrannollinen sisäilman lämpötilaan. Jos termostaatti puuttuu tai on huonolaatuinen, seurauksena on tavanomaisesti tarpeettoman korkea sisälämpötila. Yhden celsiusasteen nosto lisää kulutusta 5 %. Tasainen ja tarkka huonelämpötilan säätö saadaan elektronisella termostaatilla, jonka herkkyys on merkittävästi perinteisiä ns. bi-metallitermostaatteja parempi ja lämmön vaihteluväli on pienempi.

Paras tulos saavutetaan asettamalla kuhunkin huonetilaan yksilöllinen tavoiteläm­pötila. Elektroninen huonetermostaatti ”valvoo” huoneen lämpötilaa jatkuvasti. Sen avulla saadaan hyödynnettyä kodin toissijaisten lämmönlähteiden, kuten takan, kodinkoneiden, ilmalämpöpumpun tai valaistuksen tuottama lämpö. Termostaatti lopettaa lämmittämisen, kun toissijaiset lämmönlähteet tuottavat riittävästi lämpöä.

Useimpiin termostaatteihin voi myös kytkeä erillisen ohjauskytkimen, joka tiputtaa tavoitelämpötilaa muutaman asteen. Nämä ohjaukset voi kerätä yhteen kotona/ poissa-kytkimeen, joka asennetaan talon eteiseen. Sen avulla on helppo vähentää talon lämmitystä, kun lähdetään pois kotoa. Kotona/poissa-kytkimen aktiivisella käytöllä voidaan säästää huomattavasti energiaa.

Viikko-ohjelmoitavatermostaatti kosketusnäytöllä

Viikko-ohjelmoitavaan termostaattiin voidaan ohjelmoida lämmitystilanteita kellonajan ja viikonpäivän mukaan. Esimerkiksi öisin ja työpäivien aikana termos­taatti vähentää lämmitystä ja säästää energiaa. Jos poikkeuksellisesti ollaankin kotona, on käyttäjän helppo poistaa viikko-ohjelma väliaikaisesti käytöstä. Viikko-ohjelmoitava termostaatti sisältää kolme valmiiksi ohjelmoitua ohjelmaa. Oman yksilöllisen viikko-ohjelman ohjelmointi on myös helppoa.

– Hyvälaatuinen lämmön säätöjärjestelmä auttaa hyödyntämään muiden lämmöntuottajien, kuten takan tai valaistuksen, aiheuttaman lämmön
– Elektroninen termostaatti pitää lämmön miellyttävän tasaisena
– Viikko-ohjelmoitava termostaatt voi säästää merkittävästi ener­giaa

Kysy lisää suoraan sähköalan ammattilaiselta, mikä on juuri sinun kohteeseesi sopiva oikea ratkaisu.

Jaa artikkeli